AJÁNLÓ
 
10:00
2014. 06. 16.
Nem az a vak csaj a tévéből, akit évekkel ezelőtt az egész falu egy emberként bámult,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 06. 16.
Ismeritek azt a viccet, amelyikben a porszívóügynök betolakodik egy házba, majd a háziasszony...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 06. 16.
Nem könnyű egy ilyen meccs után leülni és higgadtan értékelni a látottakat, de ennek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 06. 16.
A múltkor kicsit túlpörögtük a német meccset, most viszont bevállaltam az USA elleni beharangot,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2014. 06. 16.
Magyarként egy szál Besicset adtunk a világbajnokságnak, de már ez is több, mint bírót küldeni...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

CR7 = Müller + Özil + Götze + Klose?

0 / 0 komment

A portugál csapatnak semmi esélye sincs a világbajnokságon, hiszen egyetlen játékosra épül a játékuk, vékony a keretük, és olyan csapatokból lehet a kezdőcsapatba kerülni, mint a Fenerbahce, a Dinamo Kijev, a Lazio, vagy éppen a Valencia. Ez nagyon nem a világelit, úgyhogy lehet csatázni Ghánával és az USA-val, az istenkirály németek pedig simán továbbmennek első helyen.

Szerk.: ezt a leadet majd töröljétek mielőtt éles lesz a poszt, mert bekapcsolva hagytam a gépet, és beleírt a futballbuta kisöcsém, aki túl sok Nemzeti Sportot olvas.

Khm, khm. Elnézést kérünk a kedves olvasóktól a technikai kellemetlenségért, egyben pedig köszöntjük Önöket innen a csodálatos Salvadorból, amit ha beütnek a Google keresőjébe, akkor az első keresési javaslat az lesz, hogy "Salvador de Bahia dangerous". A Puretugal blog stábja nevében jelentem, hogy nekünk eddig semmi bajunk nem esett, igaz mi csak képzeljük hogy itt vagyunk, valójában azonban a blogolásból vett magánrepcsivel az Lisszabonba utaztunk, ahol Abel Xavierrel szolgáltatjuk fel magunknak a Dom Perignonokat.

Na de térjünk a tárgyra: Lisszabonban teljes megdöbbennéssel vették a helyiek tudomásul, hogy a világ többi részén nem tartják egyenrangúnak a portugálokat a németekkel, így sírva könyörögtek nekem, hogy védjem meg országuk becsületét, és írjak egy posztot, aminek elolvasása után Joachim Löw és szakmai stábja sírva fekszik le aludni. Bár a portugál válogatott nem annyira a szívem csücske, mint a Benfica, mégsem tudtam nemet mondani ezeknek a végtelenül szimpatikus és temperamentumos portugáloknak, így úgy döntöttem, hogy teljesítem kívánságukat.

A portugálok védelmében két dolgot hoztam fel, melyeket most tételesen bizonyítani is fogok:

1. A portugálok kész csapatot visznek a világbajnokságra, míg a németek fiatal csapata nem ért még be.

2. Cristiano Ronaldo az élő futballisten, aki egyedül többet ér, mint az Internationelf támadógépezete.

Az első pontot nem nagyon kell magyarázni:
A német kispadon 2006 óta ül Joachim Löw, míg portugál kollégája, Bento csak 4 évvel később lett Portugália szövetségi kapitánya. Ennek ellenére a 2008-as Eb óta Portugália építi tudatosabban a csapatát, aminek köszönhetően mára a portugál csapat minden tornára éremesélyesen megy.
Akartam szerkeszteni egy gyönyörű táblázatot, de sajnos a postr szerkesztőfelülete ebben nem volt partner/béna voltam, úgyhogy kicsit kevésbé áttekinthetően zúdítom az adatokat:

2008-ban a németek másodikak lettek az Eb-n, míg a portugálok pont Németországtól kaptak ki a negyeddöntőben. Az akkori német csapatból ma már csak Klose, Lahm, Mertesacker és Podolski van a németek keretében, míg a portugáloknál már akkor 10 olyan játékos volt a keretben, aki most is utazott Brazíliába (Bruno Alves, Meireles, Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Joao Moutinho, Pepe, Miguel Veloso, Nani, Rui Patrício, Helder Postiga).

2010-ben a németek harmadikak lettek, míg a portugálok a végső győztes spanyoloktól már a 16 között kikaptak egy kiegyenlített mérkőzésen. Dél-Afrikába Löw 11 játékost vitt a mostani keretből (Neuer, Khedira, Schweinsteiger, Özil, Podolski, Klose, Müller, Lahm, Mertesacker, Kroos, Boateng), míg a portugáloknak eddigra már szinte kialakult a mostani csapat személyi váza, és inkább felfogásban volt más a 2010-es Portugália, mint a mostani. Queiroz német kollégájához hasonlóan 11 játékost vitt a mostani csapatból (Eduardo, Bruno Alves, Cristiano Ronaldo, Beto, Miguel Veloso, Pepe, Meireles, Ruben Amorim, Hugo Almeida, Ricardo Costa, Coentrao).

Két évvel ezelőtt mindkét csapat az elődöntőben esett el. A portugál csapat itt már szinte teljesen ugyanazt játszotta, mint amit várhatóan a világbajnokságon is fog, Beto pedig 16 játékosnak szavazott a mostani keretéből akkor is bizalmat (Eduardo, Bruno Alves, Pepe, Miguel Veloso, Coentrao, Cristiano Ronaldo, Joao Moutinho, Hugo Almeida, Rui Patrício, Ricardo Costa, Meireles, Nani, Varela, Joao Pereira, Beto, Helder Postiga). Joachim Löw 15 játékost hozott magával az ukrán-lengyel Eb-ről.

Mindezzel csupán annyit akarok bemutatni, hogy a portugálok lépésről lépésre felépítettek egy olyan csapatot, ami manapság ilyen szintű válogatottak esetében nagyon ritka. Az elmúlt évek alatt pár tehetséges fiatal beépítésén kívül nem sok minden történt a kerettel, a kezdő 11 pedig változatlan maradt, és eközben igazán az idő sem kezdte ki a játékosokat (talán Bruno Alvest egy kicsit). A portugál csapat az elmúlt 4-5 évben átesett a generációváltáson, és eljutott oda, hogy ismét van egy csapata, ami úgy megy a világbajnokságra, hogy mindenki ellen háromesélyes meccset tud játszani. Bento az utóbbi időben óvakodott a megosztó döntésektől (Quaresmát mondjuk kivihette volna...), inkább építette a csapatát mintsem hogy kísérletezett volna. Ezzel szemben Löw húzott pár igen meglepőt a kerethirdetésnél, ami (persze lehet, hogy csak a piros-zöld szemüvegem miatt) számomra Portugáliát sokkal megbízhatóbb és érettebb csapattá teszi, mint a 23 fős keretet tekintve valószínűleg erősebb németeket.

Ma délután 11 játékos 11 ellen fog játszani, és itt még nem az fogja jelenteni a különbséget, hogy melyik csapatban vannak megbízhatóbb csereemberek. Helyette ott lesz hatalmas különbségnek a világ legjobb játékosa, aki egyedül annyit tett le az asztalra az előző szezonban, mint a teljes német támadósor (Müller, Özil, Götze - Klose). Cristiano Ronaldo fantasztikus szezont futott, aranylabdát és BL-t nyert, illetve BL-gólkirály lett. Nézzük az idei statisztikáit: 
Ehhez képest a német csapat négy várható támadójátékosa így teljesített idén:
Igen, bár ez csak játék a számokkal, jól látja a kedves olvasó: Ronaldo egyedül több gólt lőtt ebben a szezonban, mint négy kollégája összesen (Klose 1 szem Európa-liga gólját nem számoltam bele a németek teljesítményébe, de azzal sem lennének sokkal előrébb)... Amikor a brutális német támadójátékról esik szó, akkor azt hiszem, hogy az örmények kitömése mellett erről is beszélni kell. Ronaldóról mindenki tudja, hogy képes egyedül meccseket eldönteni, mégsem tudták sem a BL-ben, sem a bajnokságban, sem a pótselejtezőkön megállítani. A legközelebb CR megállításához egyébként most sem a németek vannak, hanem egy makacs sérülés, ami azonban úgy tűnik, hogy nem akadályozza ma meg a kezdőbe jelölését.

A fenti gólözönt látva lehet azt mondani, hogy Ronaldóra van kijátszva a Real játéka, de aki látja CR 11 illetve 6 gólpasszát, az ezen a kijelentésen is csak mosolyog. Ronaldo jelen pillanatban a legjobb korban és pillanatban van, hogy Portugáliát egy világbajnoki éremhez repítse, ebben pedig nem biztos, hogy a mai németek elleni csata lesz számára a legkeményebb. Tovább kell még jutni a csoportból, aztán az egyenes kieséses körben is jöhet már egy Belgium, majd Argentína, de úgy gondolom, hogy a FIFA világranglista 4. portugáloknak egy ilyen ágat látva nem szabad beszarni.

Ezt a negyedik helyet pedig Ronaldo nem egyedül érte el. A portugál védelem Bruno Alvessel és Pepével bárkiből képes a szart is kitalpalni, a középpálya tökéletes trióvá érett össze, míg a másik szélen Nanit lehet kritizálni az idei botrányos szezonja miatt, de az én szememben a Vb egyik legmegbízhatóbb és legsokoldalúbb jobbszélsője. Az ellenfelek persze nyugodtan megpróbálhatják a széleken kivenni CR-t és Nanit, senkinek nem ajánlom, hogy megtudja milyen az, amikor Coentrao és Joao Pereira élete formájában zakatol fel-alá.

A portugálok egyetlen igazán sebezhető pontja a középcsatár poszt lehet, ami valószínűleg már ma délután is sok problémát fog okozni. Helder Postiga ugyan Ronaldo mellett a keret legrégebbi tagja, valójában soha nem tudott olyan húzóarc lenni, mint amit a 2004-es Eb-n az angoloknak lőtt Panenkás büntetője után vártunk tőle. Hugo Almeida és Éder tanknak jók lesznek, de egyikük sem azt a szezont futotta, ami után rejtett számról elfojtott hanggal hívogatnám Bentót, hogy tegye be őket, mert különben megdugom a feleségét. A csatárgondok azonban sem ezelőtt nem jelentettek problémát, sem ma délután nem fognak.

Mert a reláció mindenki számára tiszta: CR > Müller, Özil, Götze, Klose 

Ez a portugál csapat sajnos már rég nem az Aranygeneráció, Postiga nem Nuno Gomes, Moutinho nem Rui Costa, és CR sem Figo, mint ahogy hátul Bruno Alves sem Fernando Couto, valahogy azért mégiscsak megjött a harci kedvem ma délutánra. Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok egy nagy CR-rajongó, és a portugál válogatott sem izgat már annyira, mint tíz éve, de vagy a németeket gyűlölöm nagyon, vagy végleg magával ragadott a vébéhangulat.
SOMOS SEMPRE SELECAO! Lesz még Salvador portugál falu!


comments powered by Disqus
comments powered by Disqus

Követők

Latz juergenw famate toszi21 gomes88 CrispoMiki