AJÁNLÓ
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Portugália egy hónapos útra indul

2 / 2 komment

Holnap kezdetét veszi Brazíliában az év sporteseménye, mi pedig két év után újra itt vagyunk, mégpedig azért, hogy a tőlünk már megszokott igen magas színvonalon osszuk az észt. A platform más ugyan, de reméljük, hogy így még több emberhez eljuthatunk, és egy hónap múlva azt mondhatjuk: igen, megérte tollat ragadni. Rátérve a lényegi dolgokra elmondhatjuk, hogy Portugália nem szokott könnyű csoportba kerülni ezeken a világversenyeken, és ezt a szokását az idei Vb-re is megtartotta a luzitán brigád. Nézzük hát, hogy ennek fényében mit is várhatunk Ronciéktól, némi általános csoportmustra következik, meg minden egyéb,  ami éppen eszembe jut közben.

A kezdőrúgás közeledtével egyre jobban lázba jön az ember, már mindenféle cikkekre kattint mindenféle fórumokon, a lényeg, hogy VB 2014. Legalábbis magamból kiindulva így látom. Na, de a lényeg, hogy ezáltal a szemünk elé kerülnek olyan megnyilvánulások, mint Pelé aktuális faszságai nagyotmondásai, Maradona dettó, ki kivel döntőzne a legszívesebben, az angolok még az angolok szerint is hurkák, Besic 7-es, Messi okádik, és még sorolhatnám... Viszont ami az én szememben legjobban kiverte a biztosítékot, az nem más, minthogy Portugáliának márpedig Ghánával meg kell küzdenie a csoport második helyéért, miután ugye Németország simán besétál a 16-ba 9 ponttal. Őőőő, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket? Értem én, hogy a friccek a torna egyik nagy esélyesei, eszemben sincs vitatni - bármennyire is rühellem őket -, dehogy egyetlen meccset sem húznak majd be közömbös arccal ebben a kvartettben, abban biztos vagyok. Ettől még lehet 9 pontjuk, de ha lesz is, csak elég izzadós formában, mármint az én véleményem szerint. Portugália lenézését szurkolói hovatartozástól függően indokolatlannak érzem, a kezdőcsapat talán teljesen ugyanaz, mint a két évvel ezelőtti eb-n, ahol a spanyolok csak a kapufáknak köszönhették a döntőt. Mondanom sem kell, ettől függetlenül a spanyolokra is nagy esélyesként tekint a világsajtó. Érdekes nézőpontok ezek... Na, nem baj, meg kell küzdeni Ghánával a második helyért, aztán meglátjuk, ki meddig jut végül.

Szóval Ghána. Félreértés ne essék, semmi bajom velük, csak erősnek érzem azt a szintet nekik, ahová sokan helyezik őket. Nyilván benne van a négy évvel ezelőtti negyeddöntő, meg amúgyis talán a legerősebb afrikai válogatott jelenleg, Asamoah Gyan is parádés szezonokat fut az Emírségekben, jippiájé, de nem hiszem, hogy reális elvárás tőlük a továbbjutás Németország és Portugália mellől. A kedvenc szakvéleményem róluk, ami szembejött 1-2 hete: az Essien vezette félelmetes középpálya. 2010-et írunk?! Essien bitang jó volt 4-5 éve, de az elmúlt 3 szezonjában szinte csak a szervízkönyvébe kerültek bejegyzések. Meg aztán egy jó Christian Atsu, aki megsértődött, hogy nem fér be a Portóba, cserébe a Vitesse-ben kiosztott pár gólpasszt az elmúlt szezonban? Hogy tényleg ne csak a vérüket szívjam, adnak kulcsembert a Juventusba (Kw. Asamoah), Marseille-be (André Ayew), még Oroszországba (Wakaso Mubarak) is. A legtöbb csoportból fogadnák a továbbjutásokra, de itt most egy harmadik hellyel be kell érniük.

USA

Következzenek az amerikaiak, a csoport negyedik helyének biztosnak tűnő várományosai. Klinsmann konkrétan akkorában van már, hogy Landon Donovant, a válogatottsági rekordert otthonhagyta, amiért csupán mérsékelt kritikákat kapott az ide elérő visszajelzések szerint. Viszont van két remek kapusa a Premier League-ből, Guzan az Aston Villa, Howard pedig az Everton hálóőre, valószínűleg utóbbi állhat majd a kapuban 3 mérkőzésen keresztül. A védelem egy vegyesfelvágott az otthon játszókból, valamint európai közepesnél közepesebb csapatokból, a _legnagyobb név talán Geoff Cameron, a Stoke bekkje. Hasonló a helyzet a középpályán is, Michael Bradley lehet a húzónév, valamint a Besiktas hosszú évek óta Európában edződő rutinos játékosa, Jermaine Jones. A támadósorban az örök ígéret Freddy Adu Jozy Altidore és Clint Dempsey riogathat a maguk szintjén, a Hollandiában pallérozódó Aron Jóhannssonnal kiegészülve, aki az idei Európa ligában már megmutatta, hogy van benne valami. Összességében nehéz lesz ellenük bárkinek, de nem látom ebben a csapatban a továbbjuts halvány esélyét sem.

Német

toszi21:

És akkor itt vannak nekünk a németek, akiknek bérelt helyük van az első négy között, akik a végén mindig nyernek, blablabla…  Kicsit már kezdjük unni, mert annyira semmi esetre nem gyengébb a portugál válogatott, amennyire a média bemutatja. Utoljára 2000-ben döngöltük őket a földbe, de akkor nagyon. Sérgio Concenciao triplázására visszagondolva még mindig libabőrös leszek, azóta viszont nem sok babér termett a számunkra ellenük. 2006-ban a bronzmeccsen maradtunk alul, ahol az egyetlen pozitív momentum Nuno Gomes szépítő gólja volt, a két évvel ezelőttiekre pedig gondolom mindenki élénken emlékszik még. Löw már valószínűleg kiheverte a nagy banzájt és sok szép inget összeizzadott, de most újra itt van a csapatával, amely nem tűnik gyengébbnek. Egy mez alatt egyesülnek a Bayern és a Dortmund szuper csillagharcosai, kiegészülve néhány félnémet, féltörök, egésztörök, kettétörök, ghánai és arab focistával, hogy megvalósítsák a gyors és célratörő játékukat, amitől nekünk jajj, de nagyon kéne tartanunk. Lehet, hogy így van, de mi akkor sem fosunk tőlük. Nyelje csak mindenki félre a falafelt, mert Portugália nem szeret alárendelt szerepet játszani és nem is fog, Götze ide, Klose ambíciói oda.

Ez a poszt egyébként egyfajta bemelegítés a nagy kaland elé.  Természetesen írunk még részletesebben is az ellenfelekről, a soron következő meccsekről, és igyekszünk majd folyamatosan képben lenni, na meg kiszolgálni titeket, kedves portugál drukkerek és titeket is, kedves trollok, hiszen Ronaldo csak egy van, és egyébként is így kerek a világ.



comments powered by Disqus
comments powered by Disqus

Követők

Latz juergenw famate toszi21 gomes88 CrispoMiki